QUI HA DEIXAT PERDRE EL NOSTRE AHIR..?


Sento vergonaya aliena perquè les Institucions del meu País no han estimat i preservat per les gernacions futures, importants enclavaments del Cami Ral
com Sant Jaume de Vallhonesta o Hostalets de Daví, i altres importants
cases de l'antiga pagesía dels voltants com ho van ser
La Serra, El Ginebral, Can Vinyes, entre moltes altres, desballestades al llarg de tots aquests anys
i avui totes fetes un pur i lamentable enderroc. La manca de sensibilitat implícita que això comporta, és el trist reflex del que qualsevol excursionista, pot contemplar passejant per totes aquestes rodalies, que van viure fortament la repercussió del canvi de vies de comunicació en el seu moment, amb una degradació que ningú ha tingut voluntat d'aturar, encara avui (vegis en la foto l'aspecte ruinós de l'antic Hostal de Sant Jaume, entre boires). Quan un infant, amb la seva innocència pregunta al seu avi: "avi, que és això ? I perquè està així d'ensorrat i abandonat? Què creieu que s'hauría de contestar ? Se li te d'explicar la veritat, encara que aquesta, sigui vergonyant. Així l'infant aprèn que els "grans" també son uns irresponsables en deixar perdre aquestes joies del passat, que avui dia podríen estar reciclades com a "Cases de Colònies" o "Museus del Passat", etc., etc.
Ni propietaris (que gairebé sempre només esperen "especular") ni Institucions (que tenen massa feina a mirar-se el melic) del nostre País
estimen aquesta terra (m'estic referint, sobretot, a la zona territorial de la que faig esment, encara que també hi vull incloure tots aquells casos de deixadesa similars que hi han arreu dels Països Catalans) i amb la seva passivitat i manca de cap mena d'iniciativa i actuació, ho estan deixant més que demostrat.
Sé que de poc servirà aquesta nota, però si algú s'hi entrebanca i se li remou la Consciència, bé estarà. EL NOSTRE PAISATGE SEGELLA LA NOSTRA FORMA DE SER.
Manuel Luis Tatjé (2.006)